Tuna Flatbread Sandwich (Tunisian street food inspiration) - Sandwich au thon

All recipes are available in French and English / Toutes les recettes sont disponible en français et en anglais
Recipe for 4 sandwiches

English version

I never get tired eating this tuna salad sandwich. With this recipe I'll show you how to make a delicious 100% homemade sandwich including the bread. So basically, it is skillet bread stuffed with cheese, mayonnaise, harissa, tuna, omelette and a choice of toppings that includes: onion, tomatoes, iceberg lettuce, olives and cucumber. This sandwich can also be made with grilled chicken.

The best way to eat it, is to wrap the bottom with foil, like it is done in Tunisia and serve with a side of French fries. So let’s begin…

Ingredients:

   For the skillet bread:

o    4 skillet breads (you will find the recipe here)

   For the toppings:

o    1 Tomato, sliced

o    1 Onion, sliced

o    100 gr Iceberg lettuce, chopped

o    ½ Cucumber, sliced

o    4 Slices Emmental cheese (1 slice for each sandwich)

o    Some olives, green or black

o    ½ cup mayonnaise (you can use more or less, to taste)

o    Harissa, to taste

o    Tuna can drained

  For the omelette:

o    2 tbsp onion, finely minced

o    2 tbsp parsley, finely chopped

o    4 tbsp grated cheese

o    3 eggs

o    Salt and pepper to taste

o    A pinch of turmeric (optional)

Instructions:

- Gather your ingredients, wash and cut your vegetables, keep aside;

- Cook your omelette: Heat a bit of oil in a medium frying pan. In a bowl beat the eggs together then add the cheese, onion, parsley, turmeric, salt and pepper, mix together. Pour the egg mixture into the pan and let it cook over medium heat for a couple of minutes. When the bottom omelette is golden brown, carefully flip your omelette with spatula, let it cook again for 2 minutes. Set aside and cut into 4 pieces;

- It is time to assembly your sandwich, cut the bread straight down the middle so that you end up with two half-circles, spread mayonnaise and harissa as much as your tender tummy can handle, next add your toppings in any order you’d like: onion, tomatoes, lettuce, cucumber, olives, tuna and omelette;

- Last close it and wrap the half bottom with foil and serve right away with a side of French fries, the sandwich should be served warm, Enjoy :D.

  Notes:

You can add or remove any toppings you want to have, enjoy yourself.

If you have any leftover, you can wrap the sandwich and keep it in the fridge for up to 2 days.

Be careful to put your salt far aside from your yeast, as the salt kills the yeast.

All-purpose flour may be substituted by 00 type flour or bread flour.

It is important that you use lukewarm water for the dough - Lukewarm water is neither hot nor cold - it is only slightly warm - to test the water: if you run the water on your wrist, it should feel slightly warmer than your body temperature (but not too hot), then it is perfect for the yeast.

Version en Français

Si vous pensez que tous les sandwichs au thon sont pareils, je vous invite à essayer mon sandwich tunisien au thon. Fait avec du pain maison cuit à la poêle, farci avec du fromage de la mayonnaise, de l’harissa, du thon, d’une omelette et d'une sorte de crudités selon vos envies mais généralement : des oignons, des tomates, de la laitue iceberg, des concombres et quelques olives. Ce sandwich peut également être préparé avec du poulet grillé.

La meilleure façon de manger ce sandwich est d'envelopper la moitié basse du sandwich avec du papier d'aluminium, comme en Tunisie. Essayez-le et dites-moi ce que vous en pensez, allons-y…

Ingrédients:

    Pour le pain

o    4 pains cuits à la poêle (vous pouvez trouver la recette ici)

   Pour l’omelette

o    3 œufs

o    2 c à s de persil, finement ciselé  

o    2 c à s d’oignon, finement coupé

o    Une poignée de fromage râpé

o    1/2 c à c de poudre de curcuma (facultatif)

o    Sel et poivre, au gout

   Pour la garniture

o    100 gr laitue, type iceberg

o    1 tomate, coupé en tranche

o    1 oignon, coupé en rondelle

o    ½ concombre, coupé en rondelle

o    Des olives, noires ou vertes

o    4 tranches d’emmental (une tranche pour chaque sandwich)

o    De la mayonnaise, au gout

o    Harissa, au gout

Instructions:

-Lavez et coupez vos crudités et réservez ;

- Préparez votre omelette: faites chauffer un peu d'huile dans une poêle. Dans un bol, battez les œufs puis ajoutez le fromage, l'oignon, le persil, le curcuma, le sel et le poivre, mélangez. Versez le mélange d'œufs dans la poêle et laissez cuire à feu moyen pendant quelques minutes. Lorsque l'omelette est bien dorée par dessous, retournez-la délicatement avec une spatule, laissez cuire à nouveau pendant 2 minutes. Coupez la en 4 morceaux, et réservez ;

- Il est temps d'assembler le sandwich : coupez votre pain juste au milieu dans le sens horizontal pour obtenir deux demi-cercles. Prenez un demi-cercle, et étalez par-dessus de la mayonnaise et de la harissa autant que vous voulez, ajoutez ensuite la garniture dans l'ordre de votre choix. : oignon, tomates, laitue, concombre, olives, thon et omelette;

- Fermez le sandwich et enveloppez la moitié basse avec du papier aluminium, servez tout de suite avec des frites, le sandwich doit être servi chaud, dégustez avec gusto :D.

Remarques:

Vous pouvez ajouter ou éliminer la garniture que vous souhaitez, amusez-vous.

S’il vous reste des sandwiches, vous pouvez le mettre dans un sac propre et le conserver au réfrigérateur jusqu’à 2 jours.

Veillez à bien séparer le sel de la levure, le sel tue la levure après votre pâte ne peux plus pousser.

Pour la pâte il est très important que la température de l'eau soit tiède sinon vous risquez de tuer votre levure - pour tester l'eau il suffit de faire couler un peu d'eau sur votre poignée ou sur vos doigts, la température de l'eau doit être légèrement plus chaude que celle de votre corps. C’est l'eau que vous devez utiliser pour activer la levure.

Comments

Popular Posts