Skillet Bread - Pain cuit à la poêle
All recipes are available in French and
English / Toutes les recettes sont disponibles en français et en anglais
Recipe for 6 skillet bread
English version
Using simple ingredients, you can have fresh warm bread in the
table without having to use the oven. Slightly crispy crust outside and soft
airy bread inside, making it perfect to use for sandwiches or to dunk into
sauces.
Ingredients:
o
300 gr
all-purpose flour
o
150 gr
fine semolina
o
2 Tbsp
extra virgin olive oil
o
8 gr dried
yeast
o
1 tsp
sugar
o
1 and ½
tsp salt
o
200 ml
to 280 ml water, lukewarm
Instructions:
- In the stand mixer bowl , place the dried yeast, sugar, flour, fine semolina, salt, olive
oil, and salt (If you don’t have a stand mixer, use a
large bowl and mix the ingredients together with a wooden spoon, until a dough
starts to appear then follow the next step);
- Pour 250 ml warm water, and knead the dough with the stand mixer for about 5 minutes, during the kneading add water if needed (if you are using your hands, pour the water, mix the ingredients with a wooden spoon until a dough starts to appear then turn the dough out on a floured surface and knead for about 10 minutes);;
- After kneading, cover the bowl with a clean kitchen towel and allow the dough to rise in a warm place for about 60 to 90 minutes or until it doubles in size (if you are using your hand, place the dough in the bowl cover it and let it rise), No worries if the dough is sticky!
- After rising, Turn the dough onto a floured surface and gently push the air out. Divide and shape the dough into 6 balls and place them on a slightly floured surface;;
- Place the balls on a lightly floured tray and cover with kitchen towel to prevent the dough from drying. Take each ball and flatten it out to a circle about 1 cm thick, do the same for the remaining dough, cover and let them rise again for 30 minutes;
- It’s time to cook your bread: Heat a non-stick pan on a medium to high heat. Once the pan is hot place your flatbread in the pan and cook for about 2-3 minutes until the underside is slightly golden, flip with spatula then cook the other side, let it cook for 2-3 minutes or until it takes a nice golden-brown colour;
- Remove, set aside and repeat with the remain dough;
Notes:
This bread is good
for sandwiches, but you can also dunk it into sauces or eat it plain for bread
lover like me, your possibilities are endless.
If you have any
leftover, you can wrap the flatbread with foil and keep in the fridge for up to
2 days.
Be careful to put
your salt far aside from your yeast, as the salt kills the yeast.
All-purpose flour
may be substituted by 00 type flour or bread flour.
It is important
that you use lukewarm water for the dough - Lukewarm water is neither hot nor
cold - it is only slightly warm - to test the water: if you run the water on
your wrist, it should feel slightly warmer than your body temperature (but not
too hot), then it is perfect for the yeast.
Version en Français
En utilisant des ingrédients simples, vous pouvez avoir
du pain frais sur la table sans avoir à utiliser le four. Ce pain a
une croûte légèrement croustillante à l’extérieur et moelleux à
l’intérieur, ce qui le rend parfait pour les sandwichs ou pour le manger avec les
sauces.
Ingrédients:
o 300 gr de farine
o 150 gr de semoule fine
o 2 c à s d’huile d’olive
o 8 gr de levure boulangère
o 1 c à c de sucre
o 1 et ½ c à c de sel
o 250 ml à 280 ml d'eau tiède
Instructions:
- Dans la cuve de votre robot pâtissier, versez la levure boulangère, le sucre, la farine, la semoule
fine, le sel et l'huile d'olive dans l’ordre puis ajoutez votre eau tiède (si vous
n'avez pas de robot, utilisez un grand bol et mélangez les ingrédients avec une
cuillère en bois, jusqu'à ce que la pâte commence à apparaître puis suivez
l'étape suivante) ;
- Pétrissez la pâte avec votre robot à l'aide du crochet pétrisseur pendant environ 5 minutes (si vous utilisez vos mains, transférez la pâte sur une surface farinée, et pétrissez pendant environ 10 minutes) ;
- Après le pétrissage, couvrez le bol d'un
torchon propre et laissez lever la pâte dans un endroit chaud pendant environ 60
minutes ou jusqu'à ce qu'elle double de volume. La pâte doit être un
peu collante ;
- Après repos, placez la pâte sur une
surface légèrement farinée, coupez-la en 6 parts égales, puis façonnez les en
boules ;
- Placez les boules dans un plateau
légèrement fariné et couvrez d'un torchon pour éviter que la pâte ne sèche. Mettez
une boule de pâte sur un plan de travail légèrement fariné et étalez-la, 1 cm
d'épaisseur, faites de même pour toutes les boules de pâte. Couvrez et laissez reposer pendant 30 minutes;
- Il est temps de cuire votre pain: Préchauffez une poêle anti-adhésive sur feu moyen. Une fois la poêle chaude, mettez le pain et faites cuire 2-3 minutes jusqu'à ce que le dessous
soit légèrement doré. Retournez avec une spatule pour le cuire de l'autre
côté, laissez 2-3 minutes ou jusqu'à ce que le pain prenne une belle
couleur dorée ;
- Retirez, réservez et répétez avec le
reste de la pâte ;
Remarques:
Ce pain peut être utilisé en sandwich.
Si vous avez des restes, vous pouvez
mettre le pain dans un sac propre et le conserver au frigo jusqu’à 2 jours.
Veillez à bien séparer le sel de la levure,
le sel tue la levure après votre pâte ne peux plus pousser.
Pour la pâte il est
très important que la température de l'eau soit tiède sinon vous
risquez de tuer votre levure - pour tester l'eau il suffit de faire couler un
peu d'eau sur votre poignée ou sur vos doigts, la température de l'eau
doit être légèrement plus chaude que celle de votre corps. C’est
l'eau que vous devez utiliser pour activer la levure.
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