Courgette Soup - Velouté De Courgette

All recipes are available in French and English / Toutes les recettes sont disponibles en français et en anglais
Serves 2

English version

If you are looking for a light and delicious soup, then this creamy courgette soup is the right one for you. Vegetable’s soup is a great way to eat a range of different vegetables for maximum nutrition, it is also low in calories.

Ingredients:

o    2 tbsp butter

o    1 tbsp extra virgin olive oil

o    3 garlic cloves, peeled and minced

o    1 large onion, chopped

o    2 courgettes, sliced

o    50 ml double cream (optional but recommended)

o    Salt and freshly ground pepper, to taste

Instructions:

- Gather your ingredients, wash and prepare your vegetables;

- In a large pan, melt butter and add olive oil over a medium heat;

- Add the onion and garlic allow to sweat for about 2 minutes;

- Add the courgette give it a good stir and allow the vegetables to cook for about 5 minutes, lid on;

- Pour in a warm water just enough to cover the vegetables and allow to cook for about 40 minutes or until the courgette and onion are very soft;

- Using a stick blender, whizz together until completely smooth;

- Add the cream, season with salt and pepper, give it a good stir, and it’s ready !!

  Notes:

For a dairy free version replace the butter with olive oil and remove the cream.

Serve the soup with sprinkle of parmesan, topped with crouton/pine nut or pumpkin seeds.

Version en Français

Si vous cherchez des idées de soupe légère et délicieuse pour compléter un repas, ce velouté crémeux aux courgettes est pour vous. La soupe de légumes est une excellente alternative pour se réconcilier avec les légumes.

Ingrédients:

o    2 c à s beurre

o    1 c à s huile d’olive extra vierge

o    3 gousses d'ail, pelées et finement hachées

o    1 oignon, coupé grossièrement

o    2 courgettes, coupées en rondelle

o    50 ml crème liquide ou épaisse 

o    Sel et poivre fraîchement moulu, au goût

Instructions:

- Rassemblez vos ingrédients, lavez et coupez vos légumes ;

- Dans une casserole, faites fondre le beurre et ajoutez un peu d'huile d'olive sur feu moyen;

- Ajoutez l'oignon et l'ail, laissez suer pendant environ 2 minutes:

- Ajoutez la courgette, mélangez et laissez les légumes cuire pendant environ 5 minutes ;

- Rajoutez de l’eau bouillante, juste assez pour couvrir les légumes, et laissez cuire environ 40 minutes ou jusqu'à ce que la courgette et l'oignon soient bien tendres;

- À l'aide d'un mixeur plongeant, mixez ensemble les légumes jusqu'à ce que la texture devient complètement lisse;

- Ajoutez la crème, assaisonnez avec du sel et du poivre, remuez bien, et c'est prêt !!

Remarques:

Pour une version sans produits laitiers, remplacez le beurre par de l'huile d'olive et retirez la crème.

Servir la soupe garnie de parmesan, croûton, pignons de pin ou de graines de citrouille.

Comments

Popular Posts