Chicken Tandoori - Poulet Tandoori
All recipes are available in French and English /
Toutes les recettes sont disponibles en français et en anglais
Recipe
for 2
English version
This Tandoori chicken features healthy and delicious Indian flavour, made in your home from scratch, baked in your oven perfect for weeknight meal, served alongside curry sauce, salad, and a cheese naan.
Ingredients:
o 400 gr chicken, such as tights, drumstick or breasts
o 2 cloves garlic, peeled and finely chopped
o 1 tsp ground ginger, or fresh ginger minced
o 3 Tbsp Greek yogurt
o 1 tsp harissa, to taste you can add more it’s up to
you,
o 2 tsp chilli powder/paprika
o 1 tsp ground coriander
o 1 tsp ground cumin
o 1 tsp curry
o ½ tsp curcuma
o 1 Small lemon juice
o Salt and pepper, to taste
Instructions:
- Clean
the chicken and cut it if needed;
- In a
large bowl, put the chicken and add all the spices, the yogurt, and the
lemon juice. Using your hands, mix well making sure each chicken is fully coated;
- Cover
the bowl with foil and refrigerate overnight, if you are in a hurry let the
chicken rest for at least a couple of hours, this will allow the chicken to
absorb the spices;
- Take
the chicken out of the fridge 30 minutes before cooking, Preheat the oven to 200°C –
400°F, line a baking sheet on your oven tray and place the chicken;
- Bake the chicken for 30 - 40 minutes. Keep in mind that the cooking time may vary depending on the size of the chicken;
- Garnish with lemon and parsley and serve warm.
Notes:
If you have leftover, store it in airtight
containers in the refrigerator for up to 3 days.
I used harissa to have the red colouring of the
chicken, however this is optional you can remove it.
Version
en Français
Le Poulet tandoori est une
recette indienne saine et délicieuse, cuit au four parfait pour un repas de semaine, servi une sauce indienne épicée, une salade et un naan au fromage.
Ingrédients:
o
400 gr poulet, (pilons, hauts de cuisse, poitrine
de poulet)
o
2 gousses d'ail, pelées et finement hachées
o
1 c à c cumin en poudre
o
1 c à c gingembre en poudre, ou frais
o
1 c à c curry en poudre
o
½ c à c curcuma
o
1 c à c harissa au goût, vous pouvez en
ajouter à votre guise,
o
2 c à c poudre de piment / paprika,
o
1 c à c de coriandre moulue
o
3 c à s de yaourt grec
o
½ jus de citron
o
Sel et poivre fraîchement moulu, au goût
Instructions:
- Nettoyez le poulet et coupez-le
si besoin;
- Dans un grand bol, mettez le
poulet et ajoutez toutes les épices, le yaourt et le jus de citron. Mélangez bien en vous assurant que chaque poulet est bien
nappé de marinade;
- Couvrez le bol de papier
d'aluminium et mettez au réfrigérateur toute la nuit. Si vous êtes pressé laissez le poulet
reposer pendant au moins deux heures, cela permettra au poulet d'absorber les
épices;
- Sortez le poulet du
réfrigérateur 30 minutes avant la cuisson, préchauffez votre four à 200 ° C -
400 ° F, tapissez votre plaque à four de papier sulfurisé et posez le poulet par-dessus;
- Faites cuire le poulet pendant 30
minutes;
- Dégustez chaud avec de la salade verte et une sauce au yaourt épicée au curry.
Remarques:
S'il vous reste du poulet,
conservez-le dans une boite hermétique au réfrigérateur jusqu'à 3 jours, vous
pouvez également le congeler si vous le souhaitez.
J'ai utilisé l’harissa pour avoir
la belle couleur rouge du poulet, cela est facultatif, vous pouvez ne pas la
mettre.
Comments
Post a Comment