Chicken Tandoori - Poulet Tandoori

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Recipe for 2

English version

This Tandoori chicken features healthy and delicious Indian flavour, made in your home from scratch, baked in your oven perfect for weeknight meal, served alongside curry sauce, salad, and a cheese naan.

Ingredients:

o    400 gr chicken, such as tights, drumstick or breasts

o    2 cloves garlic, peeled and finely chopped

o    1 tsp ground ginger, or fresh ginger minced

o    3 Tbsp Greek yogurt

o    1 tsp harissa, to taste you can add more it’s up to you,

o    2 tsp chilli powder/paprika

o    1 tsp ground coriander

o    1 tsp ground cumin

o    1 tsp curry

o    ½ tsp curcuma

o    1 Small lemon juice

o    Salt and pepper, to taste

Instructions:

- Clean the chicken and cut it if needed;

- In a large bowl, put the chicken and add all the spices, the yogurt, and the lemon juice. Using your hands, mix well making sure each chicken is fully coated;

- Cover the bowl with foil and refrigerate overnight, if you are in a hurry let the chicken rest for at least a couple of hours, this will allow the chicken to absorb the spices;

- Take the chicken out of the fridge 30 minutes before cooking, Preheat the oven to 200°C – 400°F, line a baking sheet on your oven tray and place the chicken;

- Bake the chicken for 30 - 40 minutes. Keep in mind that the cooking time may vary depending on the size of the chicken;

- Garnish with lemon and parsley and serve warm.

  Notes:

If you have leftover, store it in airtight containers in the refrigerator for up to 3 days. 

I used harissa to have the red colouring of the chicken, however this is optional you can remove it.

Version en Français

Le Poulet tandoori est une recette indienne saine et délicieuse, cuit au four parfait pour un repas de semaine, servi une sauce indienne épicée, une salade et un naan au fromage.

Ingrédients:

o    400 gr poulet, (pilons, hauts de cuisse, poitrine de poulet)

o    2 gousses d'ail, pelées et finement hachées

o    1 c à c cumin en poudre

o    1 c à c gingembre en poudre, ou frais

o    1 c à c curry en poudre

o    ½ c à c curcuma

o    1 c à c harissa au goût, vous pouvez en ajouter à votre guise,

o    2 c à c poudre de piment / paprika,

o    1 c à c de coriandre moulue

o    3 c à s de yaourt grec

o    ½ jus de citron

o    Sel et poivre fraîchement moulu, au goût

Instructions:

- Nettoyez le poulet et coupez-le si besoin;

- Dans un grand bol, mettez le poulet et ajoutez toutes les épices, le yaourt et le jus de citron. Mélangez bien en vous assurant que chaque poulet est bien nappé de marinade;

- Couvrez le bol de papier d'aluminium et mettez au réfrigérateur toute la nuit. Si vous êtes pressé laissez le poulet reposer pendant au moins deux heures, cela permettra au poulet d'absorber les épices;

- Sortez le poulet du réfrigérateur 30 minutes avant la cuisson, préchauffez votre four à 200 ° C - 400 ° F, tapissez votre plaque à four de papier sulfurisé et posez le poulet par-dessus;

- Faites cuire le poulet pendant 30 minutes;

- Dégustez chaud avec de la salade verte et une sauce au yaourt épicée au curry.

    Remarques:

S'il vous reste du poulet, conservez-le dans une boite hermétique au réfrigérateur jusqu'à 3 jours, vous pouvez également le congeler si vous le souhaitez.

J'ai utilisé l’harissa pour avoir la belle couleur rouge du poulet, cela est facultatif, vous pouvez ne pas la mettre.

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