The Easiest Way To Make The Perfect Pizza Dough - la pâte à pizza
All
recipes are available in French and English / Toutes les recettes sont
disponibles en français et en anglais.
For 3 -4 peoples - Pour 3 - 4 personne
English version
This is the easiest and quickest way to make it’s own pizza
dough from scratch. With only 4 ingredients, 10 minutes of kneading, and 1 to 2
hours of raising, you will have the best home made pizza.
Ingredients:
o 500 gr all-purpose flour
o 8 gr dried yeast (you can put 10 gr)
o 1 tsp sugar
o 1 +1/2 tsp salt
o 330 ml Lukewarm water (NOT TOO HOT OR BOILED, gently
test it with your fingers when it’s slightly warm it’s perfect for the
yeast)
o 2 tbsp extra virgin olive oil
o Extra fine semolina or flour to dust
Instructions:
- In your stand mixer, add the dried yeast, sugar, flour, salt, olive oil then pour the warm water (If you don’t have a stand mixer you can use a large bowl and mix ingredients together with a wooden spoon, until a dough starts to appear then follow the next step);
- If you’re using a stand mixer, kneading should take you about 5 minutes. If you are using your hands, pour the water, mix the ingredients with a wooden spoon until a dough starts to form, then turn the dough out into a floured surface and knead for about 10 minutes (Tip: Cover your hands in flour to avoid it from sticking). It might seem like your dough is too wet and sticky, but don’t worry, that’s how we want it!
- Once you’re done kneading your dough, transfer it back to your bowl if you’ve used your hands to knead it and cover it with a clean kitchen towel. Allow the dough to rise in a warm area for about 90 minutes or until it doubles in size;
- Pre-heat your oven to 200°C - 400°F, allow it to heat;
- Shape your dough, roll out one ball at a time (with this dough I make 4 balls) on a lightly floured surface (I use fine semolina this gives the pizza extra crust at baking), transfer your pizza into your baking sheet, top with your favourite toppings, bake and enjoy .
Notes:
All-purpose flour may be substituted by 00 type flour or
bread flour.
If you have a pizza dough left, you can freeze it up to 3
months.
Be careful to put your salt far aside from your yeast, as
the salt kills the yeast.
It is important that you use lukewarm water for the dough - Lukewarm water is neither hot nor cold - it is only slightly warm - to test the water : if you run the water on your wrist, it should feel slightly warmer than your body temperature (but not too hot), then it is perfect for the yeast.
Version en français
Cette recette de pâte à pizza est
la plus simple et la plus rapide à faire; 5-10
minutes de pétrissage et 1 à 2 heures de levée.
Ingrédients:
o
500 gr farine tout usage
o
8 gr levure boulangère (vous pouvez aller jusqu’à 10
gr)
o
1 c à c de sucre
o 1 + 1/2 c à c de sel
o
330 ml d’eau tiède
o 2 c à s d’huile
d’olive extra vierge
o
Un peu de semoule fine ou de farine pour le plan de
travail
Instructions:
- Dans votre robot pâtissier, à l’aide du crochet à pâte, versez la levure boulangère, le sucre, la farine, le sel, l'huile d'olive dans l’ordre et ajoutez votre eau tiède (si vous n'avez pas de robot, utilisez simplement un grand bol et mélangez les ingrédients avec une cuillère en bois, jusqu'à ce que la pâte commence à apparaître puis suivez l'étape suivante);
- Pétrissez la pâte avec votre robot pendant environ 5 minutes (si vous utilisez vos mains, transférez la pâte sur une surface farinée, et pétrissez pendant environ 10 minutes);
- Après le pétrissage, couvrez le bol d'un torchon propre et laissez lever la pâte dans un endroit chaud pendant environ 90 minutes ou jusqu'à ce qu'elle double de volume (si vous utilisez vos mains, placez la pâte dans le bol recouvrez la et laissez lever), pas de soucis si la pâte est collante c'est normal !
- Préchauffez votre four à 200 ° C - 400 ° F, laissez-le chauffer. Façonnez votre pâte en boule (avec cette pâte je fais 4 boules) et aplatissez sur une surface légèrement farinée (j'utilise de la semoule fine ça donne un meilleur résultat à la cuisson);
- Transférez le disque de pâte à pizza sur votre plateau à four idéalement sur du papier cuisson. Agrémentez votre pizza au grès de vos envie.
Remarques:
La
farine ordinaire peut être remplacée par de la farine spéciale pizza ou pâtes.
Si
vous avez des restes de pâtes,
vous pouvez la congeler très bien.
Veillez à bien séparer le sel de la levure ❗ Le sel tue la levure, après votre pâte ne peut plus pousser.
Pour la pâte il est très important que la température de l'eau soit tiède sinon vous risquez de tuer votre levure - pour tester l'eau il suffit de faire couler un peu d'eau sur votre poignée ou sur vos doigts, la température de l'eau doit être légèrement plus chaude que celle de votre corps. C'est l'eau que vous devez utiliser pour activer la levure.
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